Ένταξη αιρετών Έπαρχων στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο

Ένταξη αιρετών Έπαρχων στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο

Αρ. Πρωτ.11333/11.12.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. & Δημόσιας Τάξης


Σε όλη την ελληνική επικράτεια λειτουργούν σήμερα 19 Επαρχεία, στα οποία και ασκούν καθήκοντα Έπαρχου αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι σύμφωνα με τον Κώδικα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ασκούν καθήκοντα πλήρους απασχόλησης και κατέχουν θέση αντίστοιχη με αυτή του νομάρχη.


Ωστόσο, οι Έπαρχοι εξαιρούνται από το ισχύον συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο (Ν. 2703/1999 - ΦΕΚ 72Α) σε σχέση με τους υπόλοιπους αιρετούς εκπροσώπους του λαού, όπως είναι οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι νομάρχες, οι πρόεδροι κοινοτήτων, αλλά ακόμα και οι διορισμένοι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων.
Ως εκ τούτου, οι Έπαρχοι μπαίνουν στη διαδικασία του προεκλογικού αγώνα, κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της εκλογικής τους περιφέρειας, εργάζονται συστηματικά και αποκλειστικά για τον τόπο τους από τη θέση του Έπαρχου, αλλά δεν έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 8ετή θητεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να εξετάσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί την τροποποίηση του συνταξιοδοτικού νόμου που αφορά τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού και την ένταξη και χορήγηση σύνταξης στους αιρετούς Έπαρχους, οι οποίοι ωστόσο θα έχουν συμπληρώσει 8ετή θητεία;

Απαντήσεις Υπουργείων